Iptv Nedir Nasil Kullanilir

IPTV, internet protokol televizyonu anlamına gelmektedir. TV kısmı hepimizin aşina televizyonu temsil ederken IP kısmı internet protokolünü temsil etmektedir. Televizyon küçüklüğümüzden beri aşina olduğumuz ve boş vakitlerimizi geçirdiğimiz bir araçtır. İnternet ise son zamanlarda popüler ve hemen hemen günümüzün tamamında kullandığımız bir araçtır. Ancak televizyonda her zaman istediğimiz programı izleyemeyiz. Her kanalın belirli bir yayın akışı olduğundan dolayı farklı uydu alıcılarına sahip olsak bile bize gösterileni izlemek ile yetinmekteyiz. Televizyonda da internette olduğu gibi istediğimiz şeyi izlemek istediğimizde devreye IPTV girmektedir. Tam olarak henüz hayatımıza adapte edememiş olsak da ilerleyen zamanlar geleneksel televizyonun yerini alacak gibi duruyor.

Çeşitli uydu alıcıları sayesinde geleneksel televizyon kavramı yavaş yavaş değişme aşamasına girmişti. Belgesel kanalları, sinema, spor gibi dünya çapında izlenen ancak ülkemizde popüler olmayan kanalları belirli bir ücret karşılığında izleyebilir hale geldik. Özellikle kullanıcı ile firma arasında yapılan sözleşmeler ve fiyat artışları kullanıcıları bu platformdan uzaklaştırdı. IPTV, bu devrede boşluk doldurma görevini üstlendi ve hayatımıza yavaş yavaş yerleşmeye başladı.

Evde orta düzeyde hıza sahip bir modem ve televizyonu olan herkes IPTV hizmeti alabilmektedir. Üstelik yalnızca televizyonda değil bilgisayardan ve cep telefonundan da IPTV hizmeti alınması mümkündür. IPTV hizmeti veren birçok firma bulunmaktadır. Her biri farklı özellikleri ile karşımıza çıkmaktadır.

IPTV’nin çalışma mantığı oldukça basittir. Normalde televizyon izlemek için sinyalleri çanak anten veya uydu anteni aracılığıyla ile almaktayız. IPTV kullanıldığında ise bu sinyaller internet bağlantısından sağlanmaktadır. İnternetten bir videoyu indirmek veya izlemek için dolmasını beklemekle hemen hemen benzer şeylerdir. İlk çıkan IPTV’lere göre şu ankiler oldukça gelişmiştir. İlk çıkan IPTV’lerde donma problemleri yaşanmaktaydı. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi IPTV kullanıcısı olmak için evinizde set üstü kutu (modem) olması gerekmektedir. Modem televizyon ile internet arasında bir bağlantı kuruyor ve sinyalleri doğru yönlendirme görevini üstleniyor. IPTV kullanılabilmesi için internet hızı 10 Mbps ile 100 Mbps aralığında olmalıdır.

IPTV ÇEŞİTLERİ

  • IPTV çeşitlerine en aşina olduğumuz platform olan Netflix ile başlayalım. Netflix; televizyon, telefon, bilgisayar gibi ortamlarda belirli bir ücret karşılığında dizi ya da film izlemeye yarayan bir platformdur. İsteğe bağlı video çeşididir.
  • Başka bir çeşidi zaman kaydırmalı IPTV’dir. Planlı yayınları izlemek anlamına gelmektedir. BBC iPlayer, bu türe örnek gösterilebilir.
  • Canlı IPTV veya diğer bir adıyla IP simülasyon yayınları, televizyon programlarını internet üzerinden yayınlama anlamına gelmektedir. Bu özelliği birçoğumuz adını IPTV olarak bilmesek de günümüzde sık sık kullanıyoruz.

IPTV’NİN HAYATIMIZDAKİ YERİ

Bu hayatımıza yeni yeni girmeye başlayan teknoloji, bilgiyi iki yönlü sağladığı için oldukça önem taşımaktadır. Daha önce de bahsettiğimiz gibi televizyon, belirli bir yayın akışına sahip bir platformdur. Bu nedenle istediğimiz zaman istediğimiz şeyi izleyemeyiz. IPTV ise bu programları çevrimiçi hale getirmesinden dolayı televizyon yayınlarından farklıdır. Aslında bunu günümüz yaşamı için bir ihtiyaç olarak nitelendirebiliriz. Çünkü yoğun iş hayatından sıkılan insanlar akşam eve geldiğinde kendilerini dinlendirecek tarzda film ya da dizi izlemek isterler. Her zaman yayın akışına bağlı kalmak istemezler. Bu durumda IPTV teknolojisinin gün geçtikçe kullanım oranı artmakta ve çağımızda büyük önem taşımaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu